La vida és pura prestidigitació

JOAN PERUGA

Historiador i novel.lista

 

 

La vida és pura prestidigitació

La vida és pura prestidigitació

He quedat a l’Era del Raser d’Ordino amb el Pau Xavier d’Areny-Plandolit per visitar plegats l’exposició Abracadabra. M’ha promès que em farà un joc de màgia perquè el pugui explicar al final de l’article. Feia temps que no ens trobàvem. Des d’aquells anys que jo pujava a ca l’Areny-Plandolit, m’amagava sota el llit de Don Guillem i em quedava tota la nit sol al museu. Bé, sol no, parlava amb els fantasmes de la casa: la Marieta, la Coloma, el Mariano, el Pau Xavier… Home, Joan, gràcies per això de fantasma. Disculpa, amb les llegendes de la família. Així està millor. D’entrada, em diu, agraeix a les comissàries de l’exposició, la Marta i la Júlia, i a tots els que han participat en la recerca i el muntatge, la gran feina feta. Em fa molta gràcia que es reivindiqui el paper del meu fill Xavier, que va ser un gran prestidigitador i fundador d’associacions  i de revistes d’il·lusionisme.

Girem visita a l’exposició. Posats a triar, li comento, m’encantaria actuar amb el vestit de Fu-Manchu. Tu havies treballat amb el gran faquir Daja-Tarto, oi? Què se’n va fer? Va tornar al seu poble, a Cuenca. Però no era de l’Índia? Ai, innocent, si llegeixes el nom a l’inrevés, veuràs que es deia Tortajada. El millor faquir del Paral·lel, segueix, era un tal Molist que es fregia un ou a la llengua. Quedava un ou ferrat amb puntes i tot. Mai va explicar el truc. Jo era un expert en l’escamoteig i la cartomància. Aquest noi andorrà, el Toni Zamora, ho fa molt bé. Em sembla fantàstica la posada en escena de la botiga El Rei de la Màgia de Barcelona, un referent amb més d’un segle de vida.
Seiem al petit teatret del fons. El Pau Xavier se sincera. La màgia va tenir tan predicament, i en tindrà sempre, perquè la gent necessita creure en tot allò que s’escapa a la raó, encara que sàpiga que hi ha un truc. Els il·lusionistes, diu, intentem sorprendre i entretenir els espectadors, però tenim competència deslleial: a la meva època, hi havia polítics experts a treure’s notícies del barret i en l’escamoteig de diners. La vida és pura prestidigitació, conclou. Ai, si jo t’expliqués, li responc, com s’ha incrementat tot plegat!
De camí a la casa pairal, li recordo la promesa de fer-me un joc de màgia. Te’n faré un d’aparició. Vine, pugem al segon pis del museu. Veus la meva orla de Medicina de la Universitat de Barcelona? Hi puc fer aparèixer el nom que vulguis. De debò? Podries fer aparèixer un avantpassat meu? Que hi hagués un Peruga en aquesta orla de l’any 1900 i que, un segle després, jo hagi escrit una novel·la amb tu de protagonista no seria màgia, seria un miracle. Es queda pensatiu una estona, s’arremanga, i diu: vaig a intentar-ho. Quin nom vols que li posi? Se m’acut Hipòcrates, però per un metge semblaria molt preparat. Li pots posar Hipólito? Sona prou bé: “Doctor Hipólito, al quiròfan!” D’acord! Hauré de col·locar-lo en un lateral de l’orla per no alterar les fotos i mantenir l’ordre alfabètic. És tot un repte. Abracadabra! Badabin Badaboom! Hipólito Peruga, apareix a l’orla de Medicina!
Ostres! Ja el veig! A la dreta! Genial, Pau Xavier! A més, posa que era natural d’un poble de la riba del Cinca i s’assembla una mica a mi. Com puc explicar-ho als lectors? Penja una foto a les xarxes socials, que són moda ara. Ho veurà tothom. O encara millor, digues que pugin a visitar l’exposició Abracadabra i que després passin pel museu. Pura màgia assegurada!

CATEGORIES:

Bondia

No responses yet

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Latest Comments

No hay comentarios que mostrar.